Vlastivedná nekrotúra – vychádzkovým krokom po Ondrejskom cintoríne

Tematické prechádzky
27. augusta 2013

Takto to vyzerá, keď sa Bratislavské rožky spriahnu s profíkmi. Po tom, ako sme na jednej z predošlých vychádzok križovali mesto a objavovali hudobné historky zo starej Bratislavy, patril 17. august návšteve Ondrejského cintorína.

Počasie ani nemohlo vyjsť lepšie a aj naša sprievodkyňa Ing. Viera Jančušková urobila maximum pre to, aby sa táto návšteva stala pre nás jedinečným zážitkom. Hneď na začiatku dokázala, že má výborný zmysel pre humor a je chodiacim stimulátorom spomienok a zážitkov. A vďaka absolútnej pripravenosti sa jej podarilo premeniť parcely cintorína na nefalšované imaginárne ihrisko.

p8172193

V súvislosti s rozpadávajúcimi sa, machom obrastenými pieskovcovými obeliskami uvádzala do pohybu vzrušujúce, spletité spomienkové figurácie. Ako pravá špecialistka na Bratislavu vedela rozprávať aj o takých fragmentoch, ktoré už veľmi dlho nie sú viditeľné (ukradli ich, presunuli, stratili sa). Nuž a pod takýmto vedením nadobudnú význam aj tie najnepatrnejšie nuansy: uponáhľaný, nepozorný návštevník by mohol jeden z najstarších objektov cintorína – okrídlenú ženskú postavu s peknou tvárou a so smutným výrazom – identifikovať ako anjela, ibaže na jeho chrbte sa jednoznačne rysujú motýlie krídla, s ktorými sa v takomto kontexte stretávame len výnimočne. Znamená to, že spomínaná dáma je Erosova milá Psyché – princezná, ktorá sa z bežnej smrteľníčky stala nesmrteľnou bohyňou.

548318_10200930644366754_489760203_n

A ešte po nás zo všetkých strán hádzali očkom sofistikované symboly piety a márnosti, jemne roztrúsené znaky smútku a zabudnutia. Slovom, všetko tu o niečom vypovedá: veľavravným atribútom je had, nastoknutý na ražeň (alebo hryzúci si vlastný chvost), fakľa, obrátená dolu hlavou, piesočné hodiny aj kniha (apropo, kniha – v mnohých prípadoch nie je jedno ani to, či je znázornená v otvorenej alebo zatvorenej podobe).

1173885_10200930648926868_2100098804_n

A objavili sme tu aj osoby, ktoré sú s areálom cintorína späté hneď dvojnásobne: ako tvorcovia (sochári, kamenári) i zosnulí (napr. Róbert Kühmayer, Alojz Rigele alebo rodina Mahrovcov). Až tu som sa dozvedel, že florálne kovové rúrky, pripomínajúce hľuzy, ktoré tvoria súčasť výzdoby hrdzavého kovaného zábradlia, sú v skutočnosti makové kvety (nie náhodou makové, veď popri vyšliapaných cestičkách sa na každom kroku potkýname o vedome používané symboly a metafory, ukryté medzi listami skorocelu, hviezdice či lebedy). A priznám sa, že slovnú zásobu som si rozšíril o nové nemecké slovíčko (die Wachtel znamená prepelicu!) a vypočul som si, čo má tento vták spoločné s veľavravným erbom nad bránou Pálffyho paláca na Ventúrskej ulici.

1098465_10200930645846791_775830901_n%20(1)

Na takejto pohodovej vychádzke si totiž môžeme dať do súvisu všetko so všetkým, každého s každým: významné famílie, staviteľské, obchodnícke, hostinské klany a rozvetvené umelecké rodiny sa tu stretávajú, spájajú a prepletajú napríklad aj prostredníctvom oživených palácových interiérov, salónov, dielní, pasáží alebo trebárs diel, vynálezov, patentov. V procese spomínania sa vyplavujú na povrch a vykresľujú do vzrušujúcich fiktívnych rekonštrukcií kompletné bratislavské textúry. Prechádzame sa medzi telesnými pozostatkami dobrodruhov a čudákov, slobodomurárov a vrcholových športovcov, muzeológov, c. a. k. vinárov a výrobcov šampanského (vedeli ste, že na Titanicu sa podávala aj pijatika bratislavskej proveniencie?)

1186681_10200930646766814_1321995040_n

Dobré dve hodinky ubehli ako nič – mimochodom, stihli sme prejsť iba polovicu cintorína, ktorý bol v minulosti ešte rozľahlejší, no odkrojili z neho dopravno-technické zámery (sprievodkyňa nám, samozrejme, porozprávala aj o tom). A keďže Viera Jančušková zďaleka nevyčerpala celý arzenál svojich vedomostí, point, aforizmov, životopisných historiek, môžeme očakávať pokračovanie. Kým sa na jeseň vydáme na potulky po evanjelickom cintoríne, určite absolvujeme aj druhú časť prechádzky po tom Ondrejskom!

Máté Csanda

Foto: Hana Fábry

Podporili nás

Don`t copy text!