OZ Bratislavské rožky si udalosti v meste z roku 1919 pripomenie exteriérovou výstavou

Správy
23. septembra 2019

Stredajšou exteriérovou výstavou si OZ Bratislavské rožky pripomenie udalosti z roku 1919.

Pred sto rokmi sa z Prešporka (Pozsony, Pressburg), ktoré tvorilo súčasť Uhorska a obývalo ho prevažne nemecké a maďarské obyvateľstvo, stalo na krátky čas neoficiálne Wilsonovo a neskôr oficiálne Bratislava ako administratívne centrum a hlavné mesto slovenskej časti Československej republiky.

Pri vzniku Československej republiky nebolo vôbec také jednoznačné, že Prešporok môže byť pričlenený k novému, formujúcemu sa štátu – a v rámci neho sa môže stať centrom jeho slovenskej časti. A nebolo isté ani to, že sa bude nazývať Bratislava. Mesto sa totiž predtým volalo po slovensky Prešporok alebo Požúň, čo bol zaužívaný variant nemeckého názvu Pressburg a maďarského Pozsony.

Československí legionári obsadili Prešporok 1. januára 1919. Následne si začala nová brachiálna moc, ktorá u väčšiny dobového obyvateľstva nevzbudzovala žiadne sympatie, čoraz viac upevňovať svoju pozíciu.  Istým vyvrcholením tohto procesu bola tragická udalosť známa ako „krvavá streda“ alebo „bratislavská streľba“. Dňa 12. februára 1919 legionári zahájili streľbu do davu, ktorý na námestí pred Starou tržnicou (vtedy Mestskou tržnicou) protestoval proti okupácii. Tvorili ho najmä príslušníci maďarskej a nemeckej národnosti. V dôsledku ozbrojeného zásahu prišli viacerí ľudia o život a mnohí sa zranili.

OZ Bratislavské rožky si bratislavské udalosti z roku 1919 pripomína jedinečnou „pop-up“ výstavou, ktorej vernisáž sa uskutoční 25. septembra 2019 (v stredu) o 18.00 hod. na Komenského námestí v Bratislave. Jej organizátor na ňu srdečne pozýva všetkých záujemcov.

Jadro výstavy tvoria historické pramene, dobové spomienky starých Bratislavčanov aj československých legionárov, ktorí vstúpili do mesta.

Na Komenského námestí, na mieste bývalého parkoviska za historickou budovou Slovenského národného divadla, ktoré sa prednedávnom zmenilo na verejný priestor, bude rozmiestnených 30 trojjazyčných informačných panelov, ktoré budú sprístupnené do 6. októbra 2019.

Koordinátorom projektu je spoluzakladateľ OZ Bratislavské rožky Sándor Papp ml., kurátormi výstavy sú turistický sprievodca a podpredseda OZ Bratislavské rožky Árpád Korpás a miestny historik a podpredseda OZ Bratislavské rožky Ján Vyhnánek; vizuál výstavy je dielom Réky Szabó.

Výstavu podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín.

OZ BArožky

Podporili nás

Don`t copy text!