Funkcionalizmus – bratislavská avantgarda. Predstavujeme najmladšieho prispievateľa nášho webu. :)

Mesto
18. marca 2021

Juraj Hermann má iba 16 rokov a pochádza z Bratislavy. Navštevuje anglický medzinárodný program na Gymnáziu Jura Hronca. Už od malička sa zaujíma o svoje rodné mesto. Keď v škole dostali za úlohu urobiť veľký ročníkový projekt, rozhodol sa písať články o Bratislave a o jej zaujímavých zákutiach. Tento projekt mu pomohol lepšie spoznať krásy svojho mesta. Bratislavské rožky sa rozhodli zverejniť jeden z jeho článkov, pôvodne napísaných v anglickom jazyku. Vytvárame tak priestor pre najmladšiu generáciu milovníkov dejín nášho mesta a ich tvorbu.

Hoci v zahraničí sa funkcionalizmus stretol s rozličnými názormi, v Československu sa začal v 20. rokoch naplno rozvíjať.

Funkcionalizmus, známy aj ako Bauhaus, bol architektonický štýl, ktorý sa vyvinul krátko po prvej svetovej vojne. Šíril sa spolu so slávnym štýlom art-deco, napriek tomu, ako veľmi sa tieto dva štýly od seba odlišovali. Funkcionalizmus je štýl, kde má každá časť budovy svoj účel, čo viedlo k absencii ornamentov, symetrie alebo dekoračných prvkov. To všetko malo spĺňať motto „Forma nasleduje funkciu“.

Toto nekonečné hľadanie funkčnosti v architektúre zmenilo spôsob, akým sa stavalo. Múry boli len tak hrubé, ako bolo treba, okná boli navrhnuté tak, aby ladili s vnútorným priestorom, a nie s vonkajším. Architekt bol nútený sa zaoberať interérovým dizajnom a dokonca často aj navrhoval nábytok.

Živnodom /Nová scéna

 

V dvadsiatych rokoch minulého storočia bol tento štýl populárny najmä v Bratislave a Brne, v druhom a treťom najpočetnejšom meste vtedajšieho Československa. Mestá zažívali veľký rast a klientela uprednostňovala práve tento štýl. Šlo o bohatých, vzdelaných a scestovaných klientov, ktorí si želali odlišovať sa od predchádzajúcej generácie.

Propagátorom funkcionalizmu v Bratislave bol architekt Friedrich Weinwurm. Bol zástancom ideálu modernej architektúry, ktorá dala zelenú novému štýlu bývania. Podľa tohto štýlu bol dom rozdelený do tzv. funkčných zón, z ktorých každá slúžila rozdielnemu účelu, takže v domácnosti sa dokonale využíval všetok priestor.

Tento ideál sa postupne rozšíril. Na Americkom námestí napríklad postavili obytný dom Avion. V bytoch sa nachádzala kuchyňa aj kúpeľňa. Ďalším príkladom je Živnodom, v ktorom sa dnes nachádza Nová scéna, kde úplne absentujú ozdobné prvky a ktorej časť prevísa ponad chodník, budovu podopierajú stĺpy kvôli lepšiemu využitiu priestoru.

Budova Avionu na Americkom námestí

 

Najlepším príkladom tohto nového štýlu sú funkcionalistické vily na Slavíne a v okolí hradu. Na nich vieme veľmi dobre definovať znaky tohto štýlu: plochá strecha, hladká štuková fasáda, dlhé, pozdĺžne okná. Na príklade asymetrického umiestnenia okien vidíme, že architekti navrhovali budovy skôr so zohľadnením ich vnútornej funkcie ako čiste vonkajšieho vzhľadu.

Funkcionalistická vila na Krčméryho ulici

 

Napriek tomu sa nedá tvrdiť, že by architekti podceňovali exteriér. Budovy v tomto štýle sú elegantné a uhladené, s použitím rozmanitých tvarov a prvkov. Je to ich jedinečnosť, unikátny dizajn a funkcionalistická štruktúra, čo im dodáva šmrnc originality a trvanlivej krásy.

Juraj Hermann

 

Podporili nás

Don`t copy text!