Staré fotky Bratislavy, ktoré ste ešte nevideli: Podporte vydanie Prešporského kalendára 2025

Prešporský kalendár
29. septembra 2024

OZ Bratislavské rožky spúšťa na platforme StartLab kampaň na vydanie obľúbeného Prešporského kalendára pre rok 2025. Tento rok ho budú zdobiť snímky prešporského fotografa Josefa Hofera.

Prešporský kalendár vychádza už 11. rokov a stal sa tradíciou predvianočnej Bratislavy. Kupujete si ho od nás na Vianočnom trhu na Hlavnom námestí, aby sa stal darčekom pre vašich blízkych. Každý rok zdobí nielen bratislavské domácnosti a kancelárie, ale dostáva sa aj do zahraničia. Aby Prešporský kalendár vyšiel aj tento rok, podporte prosím jeho vydanie. Ako odmenu dostanete svoj kalendár medzi prvými.

 

Kto bol Josef Hofer?

Josef Hofer (1883– 1967) sa narodil v nemeckej gazdovskej rodine v obci Schildern (dnes Jánošíková, ktorá je od roku 1974 časťou Dunajskej Lužnej), kde absolvoval prvých šesť tried ľudovej a meštianskej školy. Veľmi rýchlo sa zamiloval do fotografického umenia, ktorému sa vyučil na začiatku 20. storočia a už v roku 1914 začal pracovať ako fotograf pre magistrát mesta
Bratislavy

Po 1. svetovej vojne sa stal fotografom Mestského múzea a preň ako aj pre Mestský archív vytvoril stovky záberov bratislavských pamiatok, muzeálnych zbierok, ale zachytil aj bežný život v meste.

Dokumentoval modernizáciu mesta – výstavbu budov ako Manderlov dom, alebo Avion na Americkom námestí. Cennými sú jeho fotografie stavieb, ktoré boli v Bratislave v 30. a 40. rokoch 20. storočia zbúrané.

Práve fotografie Josefa Hofera ozdobia náš Prešporský kalendár 2025. Občianskemu združeniu Bratislavské rožky fotografie do kalendára poskytol Archív mesta Bratislavy.

Unikátne video, ktoré rozpohybovalo staré fotky Bratislavy

K našej kampani na platforme StartLab sme pripravili unikátne video, aké tu ešte nebolo. Pozrite si fotky Josefa Hofera, ktorým sme pomocou umelej inteligencie dodali pohyb. Aspoň na pár sekúnd sa tak prenesiete do starých dobrých čias našej Bratislavy.

Video si pozriete tu, kde zároveň môžete podporiť našu kampaň.

BArožky

Podporili nás

Don`t copy text!